Individuele therapie, individuele relatietherapie, mindfulness


 

Mijn therapie



Ieder therapieproces is persoonlijk, specifiek afgestemd op wie jij bent en op de klachten die jij ervaart. Om je een beeld te geven waar integratieve psychosociale therapie zich o.a. op richt:

De therapie richt zich op jouw persoonlijkheid, je ontdekt welk beeld je hebt over jezelf, welk effect je overtuigingen hebben, waar je interne hulpbronnen liggen, je leert je eigen persoonlijkheid begrijpen, zodat je weet wat je eventueel kunt veranderen. Het accent ligt op het (verder) ontwikkelen van zelfcompassie en zelfmanagement.

Binnen de therapie werk je aan het verstevigen of creëren van gezonde copingstrategieën die invloed hebben op de belastbaarheid van je lichamelijke en geestelijke gezondheid en je actief gaan helpen weer grip te krijgen.

En op coregulatie: het versterken van sociale verbindingen en het leren hanteren en reguleren van stress zijn belangrijke onderdelen die binnen het therapieproces aan bod komen.

Er wordt uitsluitend gewerkt met wetenschappelijk bewezen methoden.



Wat kun je van de therapie verwachten?




⦁ Er wordt actie ondernomen om het ‘probleem’ te begrijpen en actief aan te pakken, dit noemen we probleemgerichte coping. We kijken hier wat je concreet kunt doen om de situatie te veranderen.

⦁ Je leert je emotionele reactie te reguleren (begrijpen, uiten), dit noemen we emotiegerichte coping. Hier leer je ook hoe je emoties kunt gebruiken, zodat ze voor je kunnen gaan werken (emotie coaching). We maken gebruik van positieve emoties door ze heel bewust te leren beleven en te uiten. Dit heeft een bewezen positief effect op je gezondheid.

⦁ We werken aan je zelfwaardering en zelfmanagement, zodat je ontdekt waar en wanneer je zelf invloed kunt uitoefenen op de situatie. Je ontdekt hoe je de situatie vanuit minder stressvol perspectief kunt bekijken, waardoor je je uiteindelijk ook anders gaat voelen, dit noemen we cognitieve herstructurering.

⦁ We werken aan het ontwikkelen van responsgerichte copingstrategieën, waarmee we de gevolgen van stress proberen te verminderen, denk aan ademhalings- of ontspanningsoefeningen.

⦁ Verder kijken we welke zaken je in jouw leefstijl kunt en wil aanpassen, denk aan lichaamsbeweging, je voeding, eet- en slaappatroon, en welke interne en externe hulpbronnen er zijn.

⦁ Verder is het belangrijk om door psycho educatie inzicht te verkrijgen, bijvoorbeeld in je persoonlijkheidstype of de werking van je brein, zodat je je (emotionele) reacties kunt begrijpen.


 

Therapievormen



Gesprekstherapie

Hierbij staat het praten centraal. Je kunt hier je gedachten en gevoelens delen, de therapeut begeleidt je bijvoorbeeld d.m.v. psycho educatie door het proces van zelfontdekking en bewustwording.


Cognitieve gedragstherapie (CGT) en Rationeel Emotieve Therapie (RET)

Gericht op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan emotionele problemen.


Transactionele analyse (TA)

Is een psychologische theorie die de interacties analyseert op basis van drie ego-toestanden: Ouder, Volwassene en Kind. Het richt zich op het bewust worden van je communicatiepatronen en helpt je om gezondere relaties te ontwikkelen door inzicht te krijgen in je eigen en elkaars gedrag.


Beeldcommunicatie

Is een onderdeel van TA. Een beeld wordt 60.000 keer sneller in het brein verwerkt. Voorbeelden en situaties kunnen in een beeld worden neergezet. Het is een manier om je emoties op non-verbale manier uit te drukken, waardoor je toegang krijgt tot diepere laag van jouw emotionele belevingswereld.


Mindfulness en ontspanningstechnieken

Helpt je bij het bewust worden van je lichaam en geest, het verminderen van stress en bewust in het hier en nu te leven. Ervaringsgerichte therapie als Gestalt en lichaamsgerichte therapieën worden hierbij ingezet. Psychodynamische therapie: Gebaseerd op het begrip van onbewuste processen en hoe ze het gedrag beïnvloeden. Het kan gericht zijn op het verkennen van vroege levenservaringen.

Tools voor thuis



Het kan een uitdaging zijn om de kennis die je in de sessie opdoet in je dagelijkse leven toe te passen. Bij een intensieve sessie wordt een korte en overzichtelijke samenvatting gemaakt zodat je de hoofdlijnen uit de sessie vasthoudt. Als je dat wilt krijg je tevens oefeningen mee die je thuis kunt doen. Veel van deze oefeningen zijn op maat voor jou gemaakt en concreet op jouw persoonlijke situatie van toepassing. Je mag zelf weten of je de oefening doet, ze zijn bedoeld ter ondersteuning zodat je ‘meer’ uit je dagelijks leven kunt halen.